Kansanedustajatkin ovat positiivisen luottorekisterin kannalla

maaliskuu 6, 2012Kommentit poissa käytöstä

Nyt myös kansanedustajat ovat alkaneet olla laajalti muualla Euroopassa käytössä olevan positiivisen luottorekisterin kannalla. Positiivisen luottorekisterin avulla maksuhäiriömerkintöjä voitaisiin vähentää selvästi nykyistä tehokkaammin, kun luotonantajat, kuten pikalainapalvelut ja pankit, näkisivät lainanhakijoilla jo olemassa olevat luotot. Nykyään luotontarjoajat eivät voi tietää asiakkaillaan jo olemassa olevia luottoja.

Positiivisesta luottorekisteristä nähtäisiin myös, miten asiakkaat ovat hoitaneet lainojansa, eli käytännössä voitaisiin nähdä esimerkiksi, että ovatko asiakkaat hoitaneet lainojensa takaisinmaksut ajallaan. Nykyinen tilanne on varsin ongelmallinen, kun asiakkaat voivat käytännössä valehdella jo olemassa olevista lainoistaan, eikä ylivelkaantumista voida katkaista ajoissa.

Asiakkaat voivat siis hakea lainaa ilman vakuuksia jo olemassa olevien lainojen takaisinmaksuun, mutta jossain vaiheessa tulee kuitenkin yleensä seinä vastaan. Lainaa netistä ei kannata hakea, ennen kuin on maksanut edelliset lainansa ajallaan takaisin. Positiivisen luottorekisterin myötä tämä ei olisi enää edes mahdollista.

Positiivinen luottorekisteri voisi myös mahdollistaa jopa sen, että kuluttajat voisivat hakea lainaa ilman luottotietoja. Jos luottorekisteristä nähtäisiin, että maksuhäiriömerkintä on aiheutunut vuosien takaisesta pienestä velasta, joka on jo maksettu takaisin, voisi luotontarjoajat helpommin antaa pikalainaa tai kulutusluottoa myös luottotiedottomille henkilöille.