Onko pieniä vippejä enää tarjolla?

lokakuu 19, 2012Kommentit poissa käytöstä

Vuonna 2005, kun pikavipit rantautuivat myös Suomen markkinoille, olivat vipit huomattavasti pienempiä verrattuna tänä päivänä tarjolla oleviin, jopa tuhansien eurojen luottoihin. Tuolloin niinkin pieni, kuin 20 euron pikavippi oli varsin tyypillinen palveluiden uusille asiakkaille tarjolla oleva luotto. Nykyään osa palveluista tarjoaa uusille asiakkailleen jopa 1000 euroa ensilainaa.

1000 euron vippi on mahdollista hakea nykyään kymmenistä palveluista. Osa ei kuitenkaan myönnä näin suuria lainoja enää vipeiksi, vaan 1000 euron lainan ajatellaan olevan kulutusluotto. Useat vippipalvelut kuitenkin tarjoavat lainojaan yleensä 1000 euroon saakka pienlainojen nimellä, ja osalla palveluista on tarjolla myös suurempia, useiden tuhansien eurojen kulutusluottoja.

Alkuaikoina oli tarjolla myös tekstarilainoja. Lainaa ilman vakuuksia voi kyllä nykyäänkin hakea tekstiviestillä, mutta ennen tätä asiakkailta vaaditaan tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla. Alussa tunnistautumista ei vaadittu, vaan lainahakemuksen pystyi välittömästi lähettämään tekstiviestillä, ja rahat olivat tilillä muutamissa minuuteissa.

Nykyään pikalainapalvelut antavat yleensä asiakkaillensa erityisen henkilökohtaisen PIN-koodin verkkopankkitunnistautumisen jälkeen. PIN-koodin ansiosta asiakkaan ei tarvitse jokaisella kerralla lainaa hakiessaan tunnistautua verkkopankkitunnuksiansa käyttäen, vaan jatkossa tunnistautumisen voi hoitaa saamansa PIN-koodin avulla.

Nykyään ei myöskään myönnetä pikalainaa yöllä, toisin kuin vielä muutama vuosi sitten. Yölliset pikavipit kiellettiin, kun ihmiset hakivat baareissa ollessaan lainoja, jotka sitten kaduttivat aamulla.

Vaikka pikalaina-alalle on tullut monia muutoksia, on myös pieniä lainoja yhä silti saatavilla. Esimerkiksi pikalainapalvelu Vivus tarjoaa asiakkaillensa mahdollisuuden valita mieleisen lainasumman 10 euron tarkkuudella 10 ja 600 euron väliltä. Vivuksella on myös monia muita mielenkiintoisia porkkanoita, kuten täysin koroton ja kuluton ensilaina, sekä bonuseurot joilla voi maksaa lainojen kuluja.

Vaikka se uskomattomalta kuulostaakin, Vivus todellakin tarjoaa asiakkaillensa ilmaisen ensilainan aina 400 euroon saakka. Jos et olet aiemmin asioinut Vivuksella, voit siis heti mennä palvelun sivuille ja valita mieleisesi 10-400 euron lainasumman, josta maksat takaisin täsmälleen yhtä paljon kuin olet lainannutkin. Vivuksella lainojen hakeminen on ilmaista, joten mitään piilokulujakaan ei tule. Lainoille on valittavissa maksuaikaa yhden päivän tarkkuudella 1-30 päivän väliltä.

Aika näyttää, mihin suuntaan pikalaina-ala kehittyy Suomessa. On myös mahdollista, että vipit tullaan kieltämään kokonaan, tai vaihtoehtoisesti niille voidaan asettaa niin kohtuuton korkokatto, että se lopettaisi pikalainojen tarjoamisen Suomessa kokonaan. Se olisi varsin ikävää, sillä monet kuluttajat kokevat pikalainat erittäin tärkeäksi palveluksi.