Pikalaina

tammikuu 8, 2013Kommentit poissa käytöstä

Pikalaina tarkoittaa pientä lainaa, joka voidaan hakea netissä toimivilta pikalainapalveluilta. Pikalainoja on tarjolla aina kymmenestä eurosta jopa useisiin tuhansiin euroihin saakka, joten pikalainaa voi hakea mitä erilaisimpiin rahantarpeisiin. Mikä parasta, pikalainapalvelut eivät lainkaan kysele asiakkailtaan, mihin tarkoitukseen he rahaa tarvitsevat, joten rahaa voi todellakin hakea mihin tahansa tarpeeseen sitä sattuukaan tarvitsemaan.

Pikalainoja on ollut Suomessa tarjolla jo vuodesta 2005 saakka, ja ensimmäinen Suomessa toimintansa aloittanut pikalainapalvelu oli nykyisin Ferratum Finland Oy:n luotsaama Tekstivippi. Pikalainat ovat alun perin lähtöisin Yhdysvalloista, jossa ne tunnetaan nimellä ”Payday Loans”. Suomessa pikalainat ovat jakaneet ihmisten mielipiteitä välillä jopa todella rajusti, ja etenkin mediassa pikalainatoimintaa on kritisoitu välillä niin sanotusti aivan olan takaa. Monet väittävät pikalainoja törkeän kalliiksi kulutusluotoiksi, joita käyttävät vain sellaiset henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta saada lainaa ilman vakuuksia tai takaajia mistään muualta.

Ihmisten mielikuva siitä, että pikavippi olisi törkeän kallis, johtuu todellisista vuosikoroista, jotka voivat olla pikalainojen tapauksessa jopa useita satoja prosentteja, kun taas esimerkiksi pankkilainoissa todelliset vuosikorot ovat usein vain muutamia, tai enintään muutamia kymmeniä prosentteja. Tämä johtuu kuitenkin yksinkertaisesti siitä, että todellinen vuosikorko on nimensä mukaisesti tarkoitettu laskettavaksi lainoille, joiden maksuaika on vähintään yhden vuoden. Pankkilainoissa maksuajat ovat usein jopa kymmeniä vuosia, kun taas pikalainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika on vain yhden kuukauden. Tästä syystä pankkilainat näyttävät todellisten vuosikorkojen perusteella huomattavasti pikalainoja edullisemmilta.

Toki pankkien tarjoamat kulutusluotot ja pikalainat ovat muutenkin täysin erilaisia lainatuotteita, ja ne on tarkoitettu käytettäväksi täysin erilaisiin menoihin. Pankkilainojen hakeminen on hidasta ja byrokraattista, eivätkä pankkien tarjoamat kulutusluotot täten sovellu yllättäviin ja äkillisiin rahantarpeisiin. Pikalainat taas ovat eritoten suunniteltu juuri tällaisten menojen hoitamiseen, ja pikalainaa voidaan hakea esimerkiksi yllättävien lääkärikulujen maksamiseen. Pikalainapalvelut tilittävätkin myönnetyt lainat asiakkaidensa tileille vain muutamissa minuuteissa hyväksytyn luottopäätöksen jälkeen.

Pankkilainoja taas voidaan hakea suurempiin, ja tarkemmin ennalta suunniteltuihin menoihin, kuten esimerkiksi vaikkapa kylpyhuoneremonttiin. Pikalainoja ei tietenkään ole suunniteltu haettavaksi näin suuriin menoihin, eivätkä suurimmat tarjolla olevat pikalainat olekaan kuin parin tuhannen euron suuruisia. Toki suuriakin kulutusluottoja on mahdollista hakea myös muista rahoituslaitoksista, kuin pankeista, ja osa netissä toimivista, suurempia kulutusluottoja tarjoavista rahoituslaitoksista lupaa luottopäätöksen lainahakemuksille erittäin nopeasti.