Pikavippi

maaliskuu 13, 2012Kommentit poissa käytöstä

Pikavipit ovat nykyään varmasti puhutuin lainamuoto, etenkin nyt, kun niitä ollaan kieltämässä eduskunnan toimesta. Kansanedustaja Sampsa Kataja ajaa lakialoitetta, jonka tavoitteena on kieltää pikalainat kokonaan, ja aiheesta on pidetty jo ensimmäinen täysistunto. Ensimmäisessä täysistunnossa oli vain yksi kansanedustaja, joka puhui pikavippien puolesta, ja hän oli oululainen Olli Immonen.

Miksi pikavippejä sitten ollaan kieltämässä? Miksi niitä ylipäätään paheksutaan niin paljon? Suurin syy tähän on varmasti median luoma mielikuva, että pikavippi olisi törkeän kallis laina. Media on onnistunut luomaan vipeistä erittäin kalliin mielikuvan käyttämällä hyväkseen todellista vuosikorkoa, joka pikavippipalveluiden tulee lainojensa yhteydessä ilmoittaa.

Todellinen vuosikorko ei kuitenkaan ole kovin hyvä mittari, kun verrataan pikalainojen hintoja esimerkiksi pankkien tarjoamiin lainoihin. Todellista vuosikorkoa ei voi laskea lainoille, joiden laina-aika on alle yhden vuoden, kuten pikavipeissä on. Pankeille todellisen vuosikoron ilmoittaminen sopii toki vallan mainiosti, kun sen avulla saadaan kilpailevat pikavipit näyttämään todella kalliilta ja päinvastoin pankkien omat kulutusluotot näyttävät edullisemmilta kuin mitä ne todellisuudessa ovatkaan.

Suurimmat pikalaina-alan toimijat ovat perustaneet oman yhdistyksen, jonka tavoitteena on lisätä ihmisten tietoutta pikavipeistä, sekä edistää pikavippialan toimintaa. Tämän yhdistyksen nimi on Suomen Pienlainayhdistys, ja siihen kuuluu tällä hetkellä noin 70 prosenttia pikalaina-alan yrityksistä.

Suomen Pienlainayhdistys on myös ollut aktiivisesti mukana keskustelussa pikavippien kieltämisestä ja alan rajoittamisesta, ja yhdistykseltä onkin tullut monia hyviä ehdotuksia, joiden avulla pikalainojen hakemisesta voitaisiin tehdä turvallisempaa ja mahdollisesti jopa vielä nykyistä edullisempaa. Vastalauseena sille, että vipit ovat kalliita, voitaisiin huomauttaa, että osa palveluista tarjoaa jopa ilmaista lainaa ilman vakuuksia.

Suomen Pienlainayhdistys on yrittänyt saada Suomeen positiivista luottorekisteriä, jota käytetään jo suurimmassa osassa muita Euroopan maita. Positiivinen luottorekisteri vähentäisi ihmisten ylivelkaantumista selvästi nykyiseen verrattuna, ja rekisteri voisi mahdollistaa jopa sen, että luottotiedottomatkin asiakkaat voisivat saada lainaa netistä.

Vaikka muutama kansanedustajakin on puhunut positiivisen luottorekisterin puolesta, ei tällä hetkellä näytä kovin todennäköiseltä, että rekisteri olisi tulossa käyttöön. Vippikieltoa puolustavat kansanedustajat ovat esittäneet vipeille vaihtoehtona sosiaalista luototusta, joka ei kuitenkaan todellisuudessa voi korvata vippejä hitaan saatavuutensa vuoksi.

Jos siis tarvitset pientä lainaa nopeasti, mene johonkin hyvälle vertailusivustolle, etsi itsellesi parhaiten sopiva ja edullisin vippi, ja hae lainaa ilman vakuuksia nopeasti ja turvallisesti!